Savoyn Teppo Säkkinen – Matti Vesikkala Vuoden Porokokki 2014 –kilpailun voittoon

( 12.4.2014 )

Vuoden Porokokki -kisan voittajina palkittiin lauantaina 12.4. pari Teppo Säkkinen ja Matti Vesikkala. Kahdesti kilpailusta hopeaa napannut Savoy-ravintolan tiimi onnistui kirkastamaan mitalinsa ja otti ansaitun voiton tasokkaasta ja tasaväkisestä kilpailusta. Helsinkiläisen ravintola Groteskin pari Heikki Liekola – Mikko Kaukonen oli kisan kakkonen ja pronssia nappasi tuusulalaisen Konditoria pH7:n Toni Rantala – Pasi Pärssinen. Rovaniemellä käydyn kilpailun järjestelyistä vastasivat Rovaniemen Kehitys Oy ja Suomen Keittiömestarit ry.

Kilpailussa oli kaikkiaan kolme vaihetta. Reseptikilpailuun saatiin 28 työtä, joista kuusi parasta tiimiä pääsi näyttämään taitojaan perjantaina 11.4. käytyyn finaalin ensimmäiseen osioon. Joukkueet olivat:

Tapio Kyllönen ja Hannu Ylikorva, Hotel Kämp, Helsinki
Teppo Säkkinen ja Matti Vesikkala, Ravintola Savoy, Helsinki
Toni Rantala ja Pasi Pärssinen, Konditoria pH7, Tuusula
Veli-Matti Jälkö, Lapin Matkailuopisto, Rovaniemi ja Juuso Tuomola Boulevard Social, Helsinki
Mikko Kaukonen ja Heikki Liekola, Grotesk, Helsinki
Tuomas Vierelä, Ravintola Olo, Helsinki ja Petri Niilola, Ravintola Lyon, Helsinki

Perjantain suoritusten perusteella kolme parasta tiimiä jatkoi loppukilpailuun, jossa pakollisina raaka-aineina olivat poron sisäpaisti, poron sisäfile ja kylmäsavuporo. Kisatehtävänä oli valmistaa á la carte -tyyppinen pääruoka pakollisista raaka-aineista kuudelle henkilölle. Pakollisia olivat myös yksi kastike, yksi päälisäke sekä kaksi sivulisäkettä.

Savoyn voitokas pari teki kahdessa tunnissa á la carte -annoksen, jossa oli timjamissa paistettua poron sisäfileetä, porkkanapyrettä ja rosmariinikastiketta. Kylmäsavuporo löytyi kuutioina kastikkeesta. Voittolautaselle päätyi myös glaseerattua punajuurta ja paahdettuja minijuureksia. Ennen varsinaista kisatehtävää kaikkien parien tuli valmistaa kuusi kappaletta samanlaista amuce bouche -suupalaa vapaavalintaisista raaka-aineista. Voittajat tarjosivat alkupaloissaan paahdettua mallasleipää, kylmäsavulohitartaria ja maa-artisokkaa.

- Kisa oli todella tasaväkinen, mutta erojakin näkyi esimerkiksi raaka-aineiden käytössä. Kaikki kolme finalistiparia työskentelee myös arkielämässään työpareina, joten tiimityö oli takuuvarmaa. Kisaajien kovan ammattitaidon lisäksi kilpailun laadukkaat raaka-aineet ansaitsevat kiitokset, sanoo Vuoden Porokokki –kisan päätuomarina toiminut Kimmo Nikko.

Lue Porokokin voittajaparin haastattelun ja finaalin annoskuvat sisältävä Metos Uutiset -artikkeli tästä linkistä.